Priznanie peňažného príspevku na opatrovanie - aj takto sme pomohli
18. 10. 2024

Obrátil sa na mňa podávateľ namietajúci prieťahy Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava v konaní o jeho žiadosti o peňažný príspevok na opatrovanie matky (seniorky). Podávateľ podal žiadosť o príspevok na opatrovanie v máji 2023, no septembri stále nebolo úradom práce vo veci rozhodnuté. V rámci preskúmania podnetu som požiadal úrad práce o stanovisko k jeho postupu vo veci. Na základe mojej intervencie úrad vyhotovil komplexný posudok až v októbri 2023, viac ako 4 mesiace po podaní žiadosti.

Komplexný posudok, ktorý je nevyhnutným podkladom pre rozhodnutie o príspevku na opatrovanie, by mal byť vypracovaný do 60 dní od začiatku konania a samotné rozhodnutie by malo byť vydané do 30 dní od jeho vypracovania. Po vyhotovení komplexného posudku úrad rozhodol o priznaní príspevku s týždňovým omeškaním po zákonom stanovenej 30 dňovej lehote.

Úrad práce svoje prieťahy odôvodňoval nedostatkom pracovníkov. Z ustálenej judikatúry Ústavného súdu SR vyplýva, že nedostatočné personálne obsadenie a nadmerné množstvo agendy môžu ospravedlniť oneskorenie len dočasne, a to iba v prípade, ak sú prijaté včasné a primerané opatrenia, čo sa v podávateľovom prípade nestalo. Nepriaznivá personálna situácia nemôže ísť v takomto prípade na ťarchu občana.

Z uvedeného dôvodu som konštatoval, že v podávateľovom prípade došlo k neodôvodneným prieťahom v konaní, ktoré boli v rozpore s podávateľovým právom na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, garantovaným článkom 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky.

Podávateľovi bol peňažný príspevok priznaný a spätne vyplatený s účinnosťou od mája 2023. Tento prípad poukazuje na dôležitosť dodržiavania zákonných lehôt a aktívneho presadzovania práv občanov, ktoré sú garantované Ústavou Slovenskej republiky.

Ďalšie články
Všetky články