Okrúhly stôl k ochrane práv starších
15. 10. 2024

Verejný ochranca práv a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ako dve významné ľudskoprávne inštitúcie na Slovensku, sa v mesiaci október spoločne zameriavame na význam a problematiku ochrany práv starších. Aj pri tejto príležitosti sme zvolali okrúhly stôl, ktorého sa zúčastnili zástupcovia seniorských organizácií a orgánov verejnej moci.

Cieľom okrúhleho stola bolo oboznámiť sa s problémami, ktorým čelia starší ľudia. Osobitne bolo cieľom zistiť s akými problémami sa stretávajú v činnosti napríklad Sociálnej poisťovne, zdravotných poisťovní, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, miest a obcí v oblasti rešpektovania napríklad práva na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, či práva na ochranu zdravia. Nemenej dôležitou témou bola aj nediskriminácia starších ľudí a to, ako dočasné vyrovnávacie opatrenia môžu prispieť k zabezpečeniu rovnakých príležitostí a ochrane ich práv.

Stretnutia za okrúhlym stolom sa zúčastnili zástupcovia:

🔵 Fóra pre pomoc Starším

🔵 Združenia kresťanských seniorov Slovenska

🔵 Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

🔵 Ministerstva zdravotníctva SR

🔵 Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny SR

🔵 Inšpekcie v sociálnych službách

Prítomné aktérky a aktéri si vymenili poznatky a skúsenosti, pričom už toto stretnutie ukázalo, že je množstvo prienikov, ktoré vedia zabezpečiť zvyšovanie ľudskoprávnych štandardov starších na Slovensku.

Napriek tomu, že sa v minulosti nepodarilo presadiť vytvorenie pozície ombudsmana pre seniorov, tak seniori a seniorky sa majú na koho obrátiť.

Verejný ochranca práv a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva majú dostatočné zákonné kompetencie na to, aby vedeli seniorkám a seniorom pomôcť v prípadoch, kedy sú ich práva porušované. Ak ste napríklad boli obeťou diskriminácie na základe veku, neváhajte sa obrátiť na Stredisko. Ak verejný ochranca práv zistí porušenie základných práv a slobôd, môže orgánom verejnej správy navrhnúť opatrenia na nápravu. Viac sa dozviete na našich webových stránkach.

Ďalšie články
Všetky články