20 rokov spolupráce ombudsmanov V4
16. 10. 2024

Bol október 2004, kedy ombudsmani krajín Vyšehradskej skupiny – Pavel Kandráč, Barnabás Lenkovics, Otakar Motejl, Andrzej Zoll, založili spoločnú tradíciu stretávania sa verejných ochrancov práv Česka, Poľska, Maďarska a Slovenskej republiky.

V rámci tohtoročného, dvadsiateho jubilejného summitu, sa budeme venovať druhogeneračnej povahe sociálnych práv, právnemu usporiadaniu vzťahov medzi vlastníkmi pozemkov a verejným sektorom v krajinách V4, ľudskoprávnym aspektom v súvislosti s pandémiou COVID-19 a aktuálnym výzvam a skúsenostiam krajín V4 s výkonom mandátu Národného preventívneho mechanizmu.

Som mimoriadne rád, že sa 20. výročia summitu ombudsmanov krajín V4 zúčastňujú všetci verejní ochrancovia práv. Aj to potvrdzuje vzájomnú spoluprácu ombudsmanských krajín V4 na najvyššej úrovni. Je dôležité, aby naša vzájomná výmena skúseností nezostala len v rovine formalít, ale aby sme sa dobré príklady a skúsenosti z praxe, snažili vo svojich krajinách presadzovať s cieľom zvyšovania ľudskoprávnych štandardov.

Ďalšie články
Všetky články