Nebáť sa byť iným
19. 10. 2024

Bolo pre mňa veľkou cťou prevziať záštitu nad 12. ročníkom Festival Drama Queer.

To, že sa koná 12. ročník festivalu hovorí nielen o jeho pevnej tradícii v rámci festivalov, ale aj o záujme verejnosti či dokonca o potrebe otvárať témy, ktoré sú v časti slovenskej spoločnosti vnímané veľmi polarizujúco.

Najmä v časoch určitého spoločenského pnutia považujem za dôležité, že verejný ochranca práv, ako ľudskoprávna ustanovizeň, preberá záštitu nad kultúrnou a osvetovou aktivitou, ktorá je zameraná na zvyšovanie informovanosti širokej verejnosti o živote menšín žijúcich na Slovensku.

Aj preto som prevzal v minulom roku záštitu nad Filmovým festivalom inakosti, festivalom Roma Spirit, podujatím o chudobe či pietnym podujatím – Čítanie mien obetí holokaustu na Slovensku.

Ako verejný ochranca práv, spolu s kolegami a kolegyňami z Kancelárie verejného ochrancu práv, však denne “preberáme záštity“ nad desiatkami životných osudov. Ide o ľudí, ktorí sa domnievajú, že pri konaní orgánu verejnej moci boli porušené ich základné práva a slobody.

Medzi nimi sú aj LGBTI+ ľudia. Sú to ľudia, ktorých životné príbehy sa objavujú aj v scenároch divadelných diel tohto festivalu. Žiaľ, nemožno hovoriť o postavách v komédiách alebo lovestory. Práve naopak, ide o ľudí, ktorí si prežívajú svoje reálne príbehy plné nepochopenia, netolerancie a mnohých predsudkov.

K svojej ombudsmanskej funkcii som pristúpil s plnou vážnosťou a vždy, keď chcela zákonodarná moc obmedziť práva LGBTI+ ľudí, dal som Národnej rade Slovenskej republiky, ale aj vláde do pozornosti ľudskoprávny štandard, ktorý by mohol byť návrhom zákona znížený. Či už šlo o návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, zákona o rodnom čísle alebo zákona o pobyte cudzincov.

Predstavenia v podaní domácich aj medzinárodných divadelných súborov, ktoré sa vo svojej tvorbe venujú Queer témam, považujem za jeden z najefektívnejších nástrojov, ako citlivo a s rešpektom priblížiť verejnosti témy, ktoré sú pre mnohých neznáme a nepochopené.

Tento festival považujem preto za mimoriadne prínosný. Preto festivalu prajem, aby prispel k odvahe človeka nebáť sa byť iným.

Ďalšie články
Všetky články